Vyskúšajte šalát zem – more, špecialitu talianskej kuchyne
Potrebujeme:
450 g rybieho filé z tresky, 1 kg gaštanov, 300 g listov rozličných druhov šalátov, 2 citróny, 6 lyžíc olivového oleja, 1 lyžica octu, petržlenová vňať alebo mäta pieporná, soľ, čierne korenie.
Rybie filé šikmo nakrájame. Citrónovú šťavu zmiešame s 3 lyžicami oleja, osolíme ju a nálevom polejeme kúsky ryby. Necháme marinovať na chladnom mieste 30 minút. Gaštany narežeme a ponoríme ich na 2 minúty do 2 l vriacej vody. Scedíme ich na sitku, ponoríme do studenej vody, potom odstránime vrchnú aj vnútornú šupu a očistené gaštany povaríme ešte 20 minút v osolenej vode. Zo zvyšku oleja, octu, soli a čierneho korenia pripravíme nálev vinaigrette. V mise zmiešame listy rozličných druhov šalátu s kúskami marinovanej ryby a gaštanmi a šalát zalejeme pripraveným nálevom vinaigrette. Ozdobíme posekanými bylinkami.